Om å gå på ESMOD.


Ja, det er kanskje litt sent å komme med ett innlegg om hvordan det er å gå på ESMOD når vi skriver juni måned og de aller fleste har planenene klare for høsten. Men jeg ser at veldig mange ender opp på bloggen her etter å ha søkt på o, store internettet om hvordan det er å gå på ESMOD og lignende, og i tillegg så får jeg en del mail om nettopp dette for tiden.


Såe. ESMOD Oslo er en del av ESMOD International, og består av en 2-årig fagutdannelse i Design og modellisme og en 1-årig fagskole i Moteutviklingsledelse (diplomstudie), og den 2-årige udannelsen må bestås før man kan ta fatt på diplomstudiet.
ESMOD utdanner klesdesignere, innkjøpere og produktutviklere, og studentene gjennomgår obligatorisk undervisning i  mønsterkonstruksjon, modellisme og design.


Design-faget går ut på å få utviklet de rette verktøyene for å lage en kolleksjon, å få et produkt ut fra en idé. Det jobbes både digitalt og for hånd, og det legges vekt på at du skal kunne gå rett ut i arbeidslivet etter endt utdannelse. Vi maler fargeprøver, tegner figuriner, setter sammen moodboards og lager materialprøver.

Modellisme-faget innebærer grunnleggende sømopplæring og kunnskap om ulike stoffer, mønsterkonstruksjon på papir og modellering rett på byste. Her er det produsering av ulike plagg, både basisplagg, og eget design. Undervisningen skal hjelpe en å utvikle kreativitet, og også profesjonalitet og effektivitet. Alt som skal sys, blir alltid sydd opp i toile (ubleket bomullslerret), og en del av plaggene blir i ettertid sydd opp i selvvalgt og passende stoff.

I tillegg holder skolen trendseminarer der neste års trender blir presentert, og det inviteres ofte eksterne foredragsholdere for å fortelle om bransjen, og også inspirere elevene.

Diplomstudiet (3. året) er året hvor du får mulighet til å realisere din egen kolleksjon på minimum 6 komplette antrekk. Her bruker du alt du har lært i den 2-årige fagutdannelsen, og du får en unik smakebit på hvordan det er å jobbe i bransjen. Mange elever får jobbtilbud allerede før diplomshowet står i juni.

Når du studerer, kan du ha rett på støtte fra Lånekassen, og beløpet du “får” fra dem, varierer en del ut fra opplysninger om deg. ESMOD er en privatskole som du må betale for å studere ved, og dette beløpet kan du få støttet gjennom Lånekassen. Får du fullt lån og stipend, får du støttet skolepengene, i tillegg til månedlige utbetalinger (to litt større utbetalinger i august og januar). Dette er for de aller fleste ikke nok å leve på ene og alene, for i tillegg til dine vanlige faste utgifter, så må du også kjøpe en del skolemateriell. Skolebøker, linjaler og byste er satt sammen til en obligatorisk velkomstpakke som du må kjøpe ved skolestart. I tillegg kommer stoff, maling, blekk til skriver, konstruksjonspapir, tegne- og malepapir, stoffsaks, knappenåler og knapper. For å nevne noe.

Gjennom ett år på ESMOD har jeg møtt mange utfordringer og lært så himla masse. De to fagene undervises parallellt, men ofte uten hensyn til hverandre, og derfor er det ikke uvanlig at man har to store deadlines i løpet av en uke. Jobber man hardt, jevnt og effektivt, så slipper man en del stress, men det er ikke akkurat latmannsliv å være student ved ESMOD. Mange elever må trå til våkennetter flere ganger gjenom semesteret for å møte frister som blir satt av skolen.


I løpet av dette året har jeg sydd en del skjørt, noen bluser og et par kjoler, og i tillegg har jeg sydd uendelige prøvelapper på glidelåser, krager, lommer og knappelukninger (blant annet). Jeg har laget uendelig mange forskjellige moodboards og figuriner, jeg har skisset mange, mange skjørt/bluser/kjoler/bukser, og jeg har laget 3-4 “komplette” kolleksjoner.


På ESMOD blir du utdannet klesdesigner, klar til å møte arbeidslivet og mange av dets utfordringer, og spennet av de ulike veiene uteksaminerte studenter velger, er stort. Med andre ord, du får en allsidig og verdifull utdannelse på ESMOD.

Tidligere elever på ESMOD er blant annet Fam Irvoll, Tina Haagensen, Cecilie Melli og Arne Nerjordet og Carlos Zachrison fra Arne & Carlos.

Går du med en liten klesdesigner i magen, og har vurdert ESMOD? Det er enda noen få ledige plasser på 2-årig fagskole ved ESMOD Oslo.

Kilder: http://esmod.no/ og egne erfaringer.

Related Posts with Thumbnails

37 comments

 1. Det er helt klart ikke min type linje, men smaken er som baken -delt. Det høres allikevel ut som en artig linje for de som virkelig interesserer seg for det. Det er mye praktisk høres det ut som, og det er jo moro. Learning by doing!
  Eva Beates siste blog post ..Life as in a bubble or as a bubble

 2. Iih, kjenner jeg gleder meg uendelig mye når jeg får se litt av hverdagen din altså :D Kjapt spørsmål (atter en gang, hoho), hvordan symaskin har du? Er det noen du anbefaller? Tenkte å få oppdatert min før skolestart, skjønner du ;) Håper eksamen har gått superdupert for deg :) Klem

  1. Er bare å spørre så mye du vil, Malin. :)
   Først; du trenger ikke noen fænsi symaskin, det holder med en som syr rett, sikksakk og knappehull, men samtidig så er det greit å ha en stabil maskin. Kjipt med en som fusker rett før deadline.
   Når det er sagt, så har jeg to vanlige symaskiner; en Janome Easy Jeans, som er en veldig kraftig og god mekanisk maskin, og i tillegg disponerer jeg en Janome Sewist 625E som er en fin halvelektronisk maskin. Jeg bruker mest den siste, fordi den bråker minst (tenke på naboene). Skal du kjøpe deg en ny, så anbefaler jeg Husquarna eller Janome; fine maskiner som det selges mye av (folk har peiling – lett å reparere, pluss at deler er tilgjengelig). En liten detalj jeg anbefaler, er at den har liggende spolehus under labben, slik at du lett kan holde øye med hvor mye undertråd du har igjen. ;)

   1. Er så glad jeg har mulighet til å lure ut noen tips av deg, altså :D Tusen, tusen takk, setter veldig pris på svar :):) Ha en herlig kveld :)

 3. Spennende å lese om ESMOD! Må inrømme jeg ikke ante hva det var når jeg begynte å lese bloggen din:) Fantastisk bra at de har slike skoler for dem med talent og brennende engasjement for klesdesign:)
  Mias siste blog post ..Midtveis i første ferieuke

 4. høres ut som en skikkelig spennende utdannelse! skulle så ønske jeg kunne å sy og lage mine egne klær

 5. Så spennende dette hørtes ut! Høres ut som et veldig interessant studie! Jeg drømte om å bli klesdesigner en gang ;)

  SV:Tusen takk! :) Det hjelper med litt sitting ja! Skulle jeg gått hele tiden hadde det nok ikke gått like bra ;)
  Jeg har bunad fra Modum:)
  Hildes siste blog post ..O, herlige helg!

 6. Kjempe fint innlegg:) Får vi lesere et lite innblikk i ditt studieliv og andre som går med en liten klesdesign spire inne seg,kanskje søker seg inn her og satser på det:)
  Nina C.s siste blog post ..My bucketlist #032-33

 7. Her lærte jeg så MYE mer enn en sånn reklamelapp kunne gjort! Så spennende – nå føler jeg at jeg VET litt mer om hva du faktisk gjør! HURRA, og takk for det :D
  Sivs siste blog post ..Mer RMR

 8. Det ser og høres kjempe spennende ut, men det er vel en fordel å kunne tegne/håndarbeid på forhånd? Jeg kan tegne fyrstikk mennesker, og i sy verden så klarer jeg å sy på en knapp i buksa, men alt som har med sømm å gjøre må jeg gi videre til andre for det blir lite vakkert når jeg prøver selv… nei vi kan jo ikke alle være like flinke til alt;) men klesdesigner høres spennende ut, hvis jeg kunne vært kreativt og noen kunne fått ideene mine ut på papir og i stoff:)

 9. Hei igjen, og takk for fine kommentarer på bloggen min! :)

  Et helt praktisk spørsmål; jeg lurer på hvordan det er med høst/vinterferie på Esmod? Jeg mener jeg leste en gang at du var hjemme på vinterferie, men det kan jo ha vært en du tok ut selv. Ettersom jeg forstår at de er veldig strenge med fravær på skolen, er det greit å vite om det er noen vits i å planlegge ferie til vinteren!

  Lisa
  Lisas siste blog post ..At Home

  1. Heihei. :)

   Esmod kjører høst- og vinterferie, så det er bare å legge planer for feriene (kanskje lurt å sjekke med skolen når neste års ferier går, da). :)
   Det er så artig å høre fra dere nye studentene. :)

   1. Takk for svar, igjen! :) Ja, ingenting skal bestilles enda, men det er greit å vite om det i det hele tatt er noe vits i å planlegge en ferie. Så deilig med ordentlige skoledager og ferier! Det er lenge siden jeg har hatt ordentlig helge-og feriefølelse, kanskje rent bort ifra rett etter en grusom eksamen. Selvstudier er liksom ikke det samme når det gjelder akkurat dét :) Nå grugleder jeg meg! Håper jeg får noen venner og at jeg lærer meg å tegne! ;P

 10. Hei. Jeg har forstått at du har en pause ifra studiet ditt, men jeg lurer på noen siden jeg har lest innlegget ditt før, (veldig bra skrevet) også kom jeg innom det nå gjennom Google. For vurderer å søke selv, men da lurere jeg bare på noen praktiske ting som ikke står på hjemmesiden/Facebook siden deres. Hvor lange er skoledagen (siden jeg jobber fult nå, og må nok jobbe ved siden av) ? Også hva følger med i den start pakken? Er det Symaskin og de data programmene du snakker om, eller går det utenom?
  Ida=D

  1. Heihei! Ja, da har du forstått riktig!
   Det er undervisning hver dag, unntatt onsdag. Skoledagen er obligatorisk, og varer fra 09:00-16:00 (15:30 på fredag), med lunsj fra 12-13 (12-12:30 på fredag). Onsdager er studiedag, enkelte med foredrag/prosjekt. Som du skjønner, så er det et heltidsstudie. Jeg har gått der uten støtte fra Lånekassen, og det er beinhardt å jobbe så mye ved siden som jeg gjorde (opp mot 50% enkelte mnd – umenneskelig). Helgejobbing, og annenhver onsdag etter 12 går fint! :)
   Startpakken, haha, det er skolebøker, linjaler og byste, alle ting du MÅ ha. Det er enkelte som selger sine pakker til redusert pris etter endt år/utdannelse, så følg med på Finn.no. Symaskin må du skaffe selv, og ett tips er å ikke tenke for avansert – det er du som syr, ikke maskinen. Samtidig så vil en billig Jysk-maskin gjøre livet ditt verre med trådstopping og streiking. Janome og Husquarna er flotte maskiner, se i 3-5000 kronersklassen. :) Jeg har Janome Easy Jeans, en nydelig maskin.
   De dataprogrammene er heller ikke med i pakken, men de må du også ha. Programmene er Adobe CS, og består av de obligatoriske programmene InDesign, Illustrator og Photoshop. All opplæring vil bli gitt på skolen. Jeg kjøpte CS5.5 da jeg startet, men har nå oppgradert til CS6. Pakken kjøper du til redusert studentpris på adobe.com når du har fått plass på skolen. Ellers er det noen som laster dem ned (ulovlig – dette anbefaler ikke jeg).
   Håper du fikk svar! Bare å spørre mer!

 11. Hey ;) lurte på noen få ting: må man går sisste året (3.) eller kan man gå i jobb rett etter 2årig skole på Esmod?
  Hvordan klare du å leve? Altså eg ville søkt på lånekassen men dekker de alt eller hvordan skal man klare seg?
  Hvordan er det med påmeldingsgebyr pengene? Får man dei igjen eller blir dei brukt på noe?
  Hvor masse penger bruker man ca for ting som skolen krever (dataprogram,startpakke osv)?

  Kjempe kjekt om du kan svare på dette :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge